سنگ کیسه صفرا در کودکان

سنگ کیسه صفرا در کودکان چه علائمی دارد و به چه روشی درمان می شود؟ سنگ های صفراوی یکی از بیماری های شایع دستگاه گوارش می باشد که نیاز به بستری دارد و در بالغین شایعتر از کودکان است . اگر چه این بیماری در کودکان ناشایع می باشد ولی شیوع آن در کودکان در حال افزایش است. سونوگرافی زیر سنگ های متعدد داخل کیسه صفرا را نشان می دهد.

 

انواع سنگ کیسه صفرا در کودکان:

 

  1. سنگ های سیاه که 48 درصد از سنگ های کیسه صفرا در کودکان را تشکیل می دهد و در بیماری های همولیتیک و افرادی که تغذیه وریدی دریافت می کنند ایجاد می شوند .
  2. سنگ های کربنات کلسیم که در با لغین نادر است و دومین نوع شایع سنگ صفرا در اطفال می باشد کع 24 درصد از سنگ های صفراوی کودکان را تشکیل می دهد
  3. سنگ های کلسترولی که شایعترین نوع سنگ صفرا در بالغین است و 21 درصد سنگ های صفراوی کودکان را شامل می شود و از کلسترول ، پروتین و بیلی روبین و کربنات تشکیل شده است
  4. سنگهای پروتینی که 5 درصد سنگ های صفراوی در کودکان را تشکیل می دهد
  5. سنگ های قهوه ایی که تنها 3 در صد از سنگ های صفراوی اطفال را تشکیل می دهد و در زمانیکه عفونت و استاز صفرا داشته باشیم ایجاد می شوند.

سنگ کیسه صفرا در کودکان

 

بررسی های ازمایشگاهی:

  1. آمیلاز و لیپاز سرم : افزایش امیلاز و یا لیپاز بیشتر از سه برابر نرمال جهت تشخیص کمک کننده است . با توجه به اینکه امیلاز و لیپاز توسط بافت های دیگر نیز ترشح می شود بالا بودن این ها دلیل قطعی برای پانکراتیت نمی با شد و همچنین نرمال بودن ان ها هم رد کننده نیست .
  2. شمارش سلول های خون ( CBC) ، الکترولیت ها ، کلسیم ، البومین و قند خون معولا در پانکراتیت مزمن نرمال است .
  3. افزایش الکالن فسفاتاز ، تست های کبدی ( AST , ALT , GGT ) نشانه درگیری همزمان کبد می باشد.
  4. الاستاز مدفوع : که جهت بررسی نارسایی اگزو کرین پانکراس استفاده می شود . مقدار کمتر از 100 میکرو گرم به ازاء هر گرم وزن مدفوع ارزشمند است . در زمان حمله پانکراتیت حاد و اسهال به طور کاذب پائین است .
  5. اندازه گیری سطح ویتامین های محلول در چربی .

ریسک فاکتور های ایجاد سنگ صفراوی:

  1. چاقی
  2. بیماری های همولیتیک مثل سیکل سل انمی ، تالاسمی ، اسفروسیتوزیس
  3. سابقه فامیلی مثبت
  4. تغذیه وریدی
  5. افرادی که بیماری و درگیری ایلئوم دارند

علائم بالینی:

درد قسمت فوقانی و راست شکم شایعترین علامت سنگ صفراوی می باشد و به دنبال ان علائم دیگر مثل توع و استفراغ ایجاد می شود .در 40 درصد از کودکان سنگ صفرا بدون علامت می باشد و به طور اتفاقی کشف می شود . ولی در هر کودکی که با حملات متناوب درد شکم مراجه می کند بهتر است از نظر سنگ صفرا بررسی شوند. و در مواردئی که سنگ صفرا باعث التهاب کیسه صفرا شود ایجاد کله سیستیت می کند که بیمار با درد شکم ، تهوع ، استفراغ ، تب و زردی مراجعه می کند .

تشخیص:

بهترین روش تشخیص سنگ کیسه صفرا سونوگرافی می باشد . نکته مهم اینست که تشخیص این بیماری کاری سخت است و می بایست توسط فردی که در زمینه گوارش کودکان تخصص دارد داده شود. جهت بررسی علل سنگ نیاز به انجام تست های ازمایشگاهی دیگ مثل تسهای کبدی ، بررسی همولیز ، امیلاز و لیپاز ، بیلی روبین ، GGT ، رتیک و کومبس و …

درمان:

در کودکان بدون علامت درمان خاصی لازم نمی باشد ولی در بیمار مبتلا به سیکل سل انمی حتی در کودکان بدون علامت نیاز به کله سیستکتومی با لاپاراسکوپی می باشد . ولی در کودکان علامت دار درمان لاپاراسکوپی توصیه می شود.

No comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *