بلع مواد سوزاننده در کودکان

دکتر عزیزالله یوسفی فوق تخصص گوارش کودکان


یکی از موارد بسیار خطر ناک در کودکان بلع مواد سوزاننده می باشد که اکثر موارد به صورت نا اگاهانه و به دلیل بی احتیاطی والدین اتفاق می افتد .

مواد سوزاننده در واقع به دو صورت اسید و یا باز می باشد که در منازل به عنوان لوله باز کن ، جرم گیر ، جوهر نمک و غیره استفاده می شود .

بازها به طور کلی خطر ناک تر از اسیدها هستند چرا که اولا اسید بسیار تند و بد بو است و بیمار مقدار کمتری از آن را می خورد و لی بازها را به میزان بیشتر می خورند و ثانیا اسید نکروز انعقادی ایجاد می کند که کمتر در بافت نفوذ می کند ولی باز ها نکروز میعانی ایجاد می کنند و تا عمق بیشتری در بافت نفوذ می کنند.

اقدامات لازم بعد از بلع مواد سوزاننده:

  1. به هیج عنوان تحریک به استفراغ نکنند
  2. با آب داخل دهان و صورت کودک را شستشو دهند
  3. در صورتی که کودک حالت تهوع و استفراغ ندارد کمی آب و یا شیر بدهند
  4. از اسید و یا باز به عنوان خنثی کننده استفاده نکنند
  5. هر چه سریتر به بیمارستان مراجعه نمایند

نکته مهم اینست که ارتباط دقیق بین میزان آسیب دهان و آسیب مری وجود ندارد یعنی اینکه ممکن است دهان سالم باشد و یا آسیب کمی داشته باشد ولی مری و یا معده آسیب زیاد دیده باشد لذا تمام بیماران 18 تا 36 ساعت بعد از بلع مواد سوزانند باید آندوسکوپی شوند و بر اساس آن میزان آسیب مری و معده تعیین شود.

نکته دیگر اینکه در کودکانی که بر اثر بلع مواد سوزاننده آسییب مری و یا معده دارند باید یک ماه بعد بررسی مجدد با گرافی رنگی و یا آندوسکوپی صورت گیرد.